Fræna Friidrettsklubb 10 år

 

Liten, men aktiv klubb med "norgesrekord" i medaljer fra
norske mesterskap:

61 medaljer på 10 år

Fræna Friidrettsklubb sitt styre 2002. Frå venstre Sigmund Julshamn, formann frå 1997, Rolf Arnesen, formann 1992-1996, Terje Gautvik, Brage Amundsen, Asbjørn Østerbø, Erik Fiskaa og Roger Håseth. Rolf Arnesen og Erik Fiskaa har vore fast i styret heilt sidan starten i 1992. Kongepokalen sentralt i biletet vart vunnen av Jim Svenøy for sin innsats på 3000m hinder i NM i Overhalla i 1997.
Jim Svenøy har vært trofast mot Fræna Friidrettsklubb.
Faksimile fra Romsdals Budstikke 14/4 1998.

På 1980-tallet og fram til først på 90-tallet var det flere lag i Fræna som hadde aktive friidrettsmiljø. Bud I.L. hadde ei gruppe gode jenter, deltok flittig og hevdet seg svært godt. I.L. Bryn var det laget som hadde flest med og hadde flere utøvere i 16 –18 årsklassen som hevdet seg godt både på krets og nasjonalt plan. Elnesvågen I.L. hadde en sterk tropp med Jim Svenøy i spissen som etter hvert tok til å prege resultatlistene.

For å prøve å ta vare på disse friidrettsmiljøene etter hvert som de unge kom opp mot junior- og senioralderen, måtte noe gjøres. I Tingvoll hadde klubbene gått sammen og dannet en overbyggingsklubb for friidretten i kommunen. Der hadde de greidd å skape et godt junior- og seniormiljø. Etter en del møtevirksomhet ble friidrettsledere fra Bud, Bryn og Elnesvågen enige om å arbeide for å få til en egen klubb for junior og senior. Den 21. januar 1992 ble planene realisert og den nye klubben dannet med navnet Fræna Friidrettsklubb.

Overbyggingsklubben fungerer slik at friidrettsutøverene representerer sine moderklubber i jente- og gutteklassene til og med18 år mens de på junior- og seniorstevner representerer Fræna Friidrettsklubb.

Første NM-gull til klubben etter ca. 2 måneder
Det var gått knapt to måneder da den nystiftede klubben fikk sin første norske mester. I mars dette året ble Endre Nerland, tidligere Bryn, norsk mester i høgde uten tilløp i juniorklassen. Under NM i terrengløp ble det gull i juniorklassen til Christen Bruseth, og sammen med Endre Hjelseth og Hjalmar Arnesen fikk han en ny gullmedalje da Fræna ble beste klubb i lagkonkurransen.
Senere på året fortsatte Jim Svenøy med to gull i NM for juniorer på bane, 2000 hinderløp og 1500 m. I samme mesterskap ble det i tillegg to sølv og en bronse ved Christen Bruseth på hinder, Frode Johansen i kule og Monica Simensen på 400 m. Det ble også gull til Jim på 1500 m under senior-NM dette første året.

Det første året tok utøverne i klubben 7 gullmedaljer og totalt 13 medaljer, noe som må være «norgesrekord» i et stiftelsesår.

Jim Svenøy klubbens frontfigur
Jim Svenøy har vært trofast mot Fræna Friidrettsklubb i disse 10 årene, og det har nok ikke manglet på tilbud fra «storklubber» mer sentralt i landet.
Det har vært mange store dager med Jim på startstreken. Det støste av alt var da Jim var med i finalen på 3000 m hinder under OL i Atlanta i 1996, der han ble nr 8. Ellers må en ta med Jims deltakelse i flere VM og bronsemedalje i EM. Et annet høydepunkt er da han ble tildelt kongepokalen for sitt løp på 3000 m hinder under NM i Overhalla i 1997. Fra 1992 og fram til og med 2001 har Jim tatt gullmedaljer i alle norske mesterskap på bane. De fleste på 3000 m hinder. Til sammen har han 12 NM-gull, og i tillegg norgesrekorden på 3000 m hinder med 8.12.05 fra 1997.

Flere fra Fræna FIK i internasjonal sammenheng
Monica Simensen, tidligere Bud I.L., var en av de første som representerte klubben internasjonalt da hun var med på E-cup i friidrett. Iver Kristian Arnesen er også en av de som har deltatt internasjonalt. Han har blant annet sølv fra nordisk mesterskap i terrengløp.

Fræna FIK sterk i terrengløp
I de fleste terrengmesterskap de siste 10 årene har det blitt medaljer til Fræna. Iver Kristian Arnesen og Asbjørn Amundsen, begge Elnesvågen, er de som har tatt flest NM-medaljer i terrengløp, til sammen 4 gull, 3 sølv og 4 bronse.
På grunn av det fine løpsmiljøet i klubben, har vi de siste årene fått med utøvere fra andre klubber enn moderklubbene. Turi Malme er en av disse. Hun er sterk i lange løp og har en tredjeplass fra NM i terrengløp for juniorer. Terje Hole er en annen som har vært innom klubben og tatt gull i NM-maraton. De siste tre årene har laget vært med i eliteklassen i Holmenkollstafetten, og det er sterkt når en tenker på at klubben ikke har stort flere aktive enn til et holmenkollag. Lokalt har klubben vært dominerende i stafetter, mellomdistanse og lange løp.

Kast står sterkt
Etter hvert har det også bygd seg opp et kastmiljø i klubben, og her er det spesielt slegge som er den sterke øvelsen. Klubben har i så å si alle år hatt deltakere med i finalen i NM i slegge. I tillegg har utøvere fra Fræna FIK vært beste kaster sammenlagt i krets-cupen i friidrett.

BFH-Sparebank klubbens lokale sponsor
Det koster å drive friidrett på høgt nivå med lange reiser, og ledelsen i klubben har i alle år jobbet hardt med å få sponsorer til å finansiere driften. Det har vært inngått avtaler gjennom NFIF og utstyrsleverandører. Den sikreste støtten alle disse årene har avtalen med BFH-Sparebank vært. Det har ikke alltid vært like lett å profilere lokale sponsorer fordi klubben har vært bunden til avtaler med NFIF og Jim.
Det at mange av klubben sine utøvere har vært studenter rundt omkring i landet, har også gjort det noe mer vanskelig både økonomisk og treningsmessig.

Klubbens framtid
Klubbens framtid er avhengig av at en får rekruttering av nye utøvere fra moderklubbene Bud I.L., I.L. Bryn og Elnesvågen O.I.L. Det er utøvere fra disse klubbene som skal være hovedstammen i klubben i tillegg til at andre enkeltutøvere blir med på grunn av miljøet.

Økonomien er også avgjørende for framtida. Skal klubben kunne greie å beholde utøverne, må en kunne gi økonomisk støtte slik at de kan ha mulighet til å satse på idretten. Fræna FIK er i stadig konkurranse med andre større klubber som gjerne vil ha de beste utøverne i sin stall.

I tillegg til idrett på høgt plan blir det også arbeidet for å få til et friidrettsmiljø blant ungdom, voksne og veteraner. Styret har som mål å få til et bedre samarbeid moderklubbene imellom for å kunne være en inspirator for de unge som vil fortsette med friidrett over i junior- og senioridrett.


• Av Sigmund Julshavn