Talentet fra Hauglia


Vidar Storvik har så langt tilbake han kan huske brukt all fritid til å spille fotball. For to år siden ble MFK for alvor oppmerksom på den talentfulle 17-åringen fra Hauglia. At Vidar ved årsskiftet 2002/2003 meldte overgang til MFK, er både uttrykk for hans ambisjoner og toppklubbens forventninger til ham.


Som sønn av den tidligere storspilleren Helge Storvik var det «helt etter boka» da Vidar tidlig bestemte seg for å satse på fotballen.

– Begynte på lilleputtlaget til Elnesvågen fem-seks år gammel. Hadde far som trener fram til og med guttelaget (14-16 år). Gjennom fotballkretsen ble jeg i 2002 tatt ut til å delta på den årlige talentleiren som Norges Fotballforbund arrangerer i Porsgrunn. Etter at jeg kom hjem, ble jeg invitert til å trene med MFKs juniorlag, som den gang hadde Odd Berg og Frode Nakken som trenere. Ved juletider meldte jeg overgang til MFK.

– Hvordan opplevde du møtet med MFK?
– Spennende og utfordrende. Da jeg trente med klubben i 2002, var det sammen med juniorene. I fjor og i år har jeg spilt for 3. laget (4. divisjon). I mai i år fikk jeg også prøve meg i 2. divisjon, – med Nybergsund som motstander. MFKs 3. lag – som trenes av Erling Moe – holder brukbart nivå, selv om vi ikke kom særlig godt i gang i årets serie, forteller lysluggen.

Av eksperter beskrives Vidar som meget talentfull. Han er teknisk god og har en sikker pasningsfot. Kondisjonen og løpsstyrken er upåklagelig. Hadde han fått jobben med å ta straffespark på stillinga 0-0 og tre minutter igjen å spille av kampen, ville han nok valgt å skyte med høyrefoten. Vidar forsikrer imidlertid at han jobber hardt for å bli enda bedre med «venstra».

– Andre områder med forbedringspotensiale...?
– Kan bli dyktigere i duellspillet, men for å bli dèt, må jeg også bli fysisk sterkere enn det jeg er i dag, innrømmer Vidar.

Han legger til at når han nå får anledning til å satse seriøst på fotballen, så skyldes det støtten fra familien. Med mange års fotballerfaring, kommer det selvsagt ofte gode tips fra faren, som etter Vidars overgang til MFK trolig har kjørt strekningen Elnesvågen – Molde – Elnesvågen like ofte som bussjåførene til Atlantic Auto!

– I bilen til og fra trening blir temaet naturlig nok fotball, men noe annet er vel ikke å vente, smiler Vidar.

Ei vanlig arbeidsuke for fotballtalentet fra Hauglia ser slik ut: Trening mandag, tirsdag og onsdag, kamp torsdag og trening fredag. Lørdag trener Vidar enten på egen hånd eller sammen med andre i MFK. Søndag er vanligvis eneste fridag.

Skoleåret 2003/2004 var Vidar elev ved Fræna videregående, fra kommende skoleår blir han å finne som elev ved toppidrettslinja ved Molde videregående.

– Da blir det enda mer trening, men heldigvis kun på dagtid. Det blir i hvert fall tre økter i uka i skolesammenheng, På kveldstid blir det trening med MFK minst like ofte som siste sesong, sier Vidar Storvik. Selv om altså treningsintensiteten øker, kommer han likevel til å drive egentrening, som i dag.

• Tor Fuglset

 
I fokus:
Vidar Storvik
Født: 26. august 1987
Yrke: Skoleelev/fotballspiller
Klubber: Elnesvågen og MFK
Posisjon: Sentral midtbane
Ambisjon: A-lagsspill for MFK
Favorittspillere: Jürgen Klinsmann og Zinedine Zidane
Hobby: Fotball
Livretter: Taco, lasagne og pizza


Vidar Storvik, fra Elnesvågen til MFK. Det blir fotball nesten døgnet rundt for talentet fra Hauglia. (Foto: Tor Fuglset)

Fra Moaskiftet til Bernabèu


Trond Strande har vært fotballproff siden 1993, og hele tida med MFK som arbeidsgiver. Hans nåværende kontrakt går ut etter neste sesong. Kanskje forlenger han, kanskje ikke. Men uansett har Trond begynt å gjøre seg fortrolig med tanken på at han om ikke lenge vil måtte ta farvel med det som for mange unge arter seg som drømmeyrket.

– Ja, etter hvert blir jeg nok nødt til å se meg om etter ny jobb. Han ikke noe konkret i sikte, men i tida framover må jeg ha fokus på hva jeg skal gjøre når jeg slutter med toppfotball, sier forsvarskjempen som har vært MFKs mest populære spiller de siste sesongene. Med nærmere 500 A-kamper bak seg, er han også en av dem som ruver i MFKs snart 100-årige historie.

– Jeg har hatt proffkontrakt siden 1993, og innrømmer at jeg har vært – og er – heldig, ja, nærmest privilegert, som har en slik jobb. Som spiller i MFK er alt lagt til rette for deg. Det medisinske støtteapparatet er topp og dyktige trenere både på det fotballfaglige og treningsmessige området, gjør MFK til en arbeidsgiver utenom det vanlige. Jeg har hatt veldig fine år i MFK og er takknemlig for det, fortsetter han.

Trond Strande, som er oppvokst like ved Moaskiftet, tilbrakte de første fotballåra i Malmefjorden IL. Sju-åtte år gammel hadde han Ole Løseth som trener og karer som Arve Berg, Ronald Slemmen og Morten Solli som medspillere. Bare 15 år gammel debuterte han på A-laget til moderklubben.

I 1987 spilte Trond for Fræna FK. Det må ha vært en travel sesong for den daværende midtbanesliteren, for det ble «jobbing» for både A- og junior-laget denne sesongen.
– Året etter meldte du deg inn i MFK; hva var bakgrunnen?
– Traff tilfeldig en gammel kjenning fra MFK-miljøet som lurte på om jeg var interessert i overgang med tanke på spill for juniorlaget. Hadde ikke akkurat tenkt i de baner, men innrømmer at jeg synes det var litt smig-rende med en slik henvendelse, spesielt fordi juniorlaget året før – med Kjetil Rekdal i en sentral rolle – var blitt cupmestere.

Trond sa ja til MFK, og de neste to åra ble hektiske for ham og de idrettsinteresserte foreldrene Lillian og Leif. Sistnevnte fikk jobben med å kjøre Trond til og fra trening i by`n. For en som hadde ytterligere to aktive barn (Terje og Tove), som i likhet med Trond deltok i både vinter- og sommeridretter, var dette en utfordring han tok på strak arm; småtterier for en som hver fredags- og lørdagsnatt i årevis hadde preparert skiene til Trond og søsknene, som brukte helgene til å konkurrere i langrennssporet.

– Jeg debuterte på A-laget til MFK i 1991 med Åge Hareide som trener. Spilte på midtbanen fram til 1994/95 da jeg ble omskolert til back. Vegen fra løkkefotball på Moaskiftet til kamper i Champions League mot bl.a. Real Madrid på berømte og beryktede El Santiago Bernabèu stadion har vært lang, men utrolig artig. Idretten har spilt en viktig rolle i livet mitt. Fotball har vært favorittsporten, men jeg var også aktiv i både langrenn og friidrett fram til jeg var 15-16 år gammel. Hver eneste helg – året rundt – handlet det om idrett hjemme hos oss. Mor og far var utrolig flinke til å støtte oss, og jeg håper jeg kan støtte barna mine på samme måte, understreker Trond Strande.

• Tor Fuglset
 
I fokus:
Trond Strande
Født: 24. november 1970
Yrke: Fotballspiller
Klubber: Malmefjorden IL, Fræna FK og MFK
Posisjon: Forsvar
Ambisjon: Beholde plassen på A-laget og være til støtte for yngre spillere Favorittspiller: Ingen spesiell
Hobby: Turer til fjells og på fjorden med familien
Livrett: Maten som kona og faren min lager


Trond Strande har spilt toppfotball siden tidlig på 1990-tallet. Fortsatt synes han leiken med lærkula er like artig som i yngre dager.
(Foto: Tor Fuglset)