Portrettet: Harry Hestad

 

 

Vårt intervjuobjekt denne gang har tråkka sine barnesko på Nygård i Søre Fræna – og slitt fotballsko i Holland. Men det er lenge siden. De siste 22 åra har Fræna kommune vært hans arbeidsgiver. Harry Hestad - kultursjef står det på hans kontordør. Forøvrig et reir med mye besøk og stor aktivitet!

Barneår i Fræna og Molde
Du får forteller litt om dine barneår?

Det er lenge siden det. Som nevnt så jeg dagens lys i ’44 – og vokste jeg opp på Nygård i Søre Fræna. Men da jeg skulle begynne på skolen, flytta familien til Molde. Der begynte jeg på skolen på Elvebakken som senere fikk tilnavnet ”Lørva”.

 
     

Så ble Langmyra skole bygd og ettersom jeg hørte til den skolekretsen, flytta jeg dit. Fritidsaktivitetene den gang var gjerne i friluft; i sommerhalvåret ble det gjerne fotball på Reknesbanen, ikke langt fra der jeg bodde. En hel gjeng hadde dette som hobby. Vinters tid ble det skøyter og ski. Den gang ble det lagt is både på Reknesbanen og på løpebanen på gamle stadion. Her var det aktivitet alle kvelder.

Proff-fotball
Jeg kom tidlig i jobb som revisor hos Jon Hoem og spilte fotball ved siden av. Slik gikk det helt fram til ’70 da jeg takket ja til et fotballprofftilbud i FC den Haag i Holland og dro ned med kone og vårt første barn. Det ble to år med hjemlengsel, men også med svært gode minner. Høydepunktet ble cupfinalen der nede i ’71 da vi tapte 2-1 for Ajax. Vi gjorde det også svært godt i serien med en 3. plass første året og en 4.plass andre året. Ajax og Feyenoord var de store innen europeisk fotball den gang, Holland på topp i fotball de åra.

31 landskamper!
Så kom jeg tilbake til Molde høsten ’72 og ble i MFK til de gikk ned igjen i 78. Året etter spilte de seg opp igjen. Men for meg var fotballkarrieren slutt med utslitte hofter. Men jeg angrer ikke, gode venner og opplevelser for livet som aktiv fotballspiller. Det ble forresten over 500 kamper for Molde Fk, samt 31 landskamper for Norge. Kanskje noen også husker ”Sportique”, at jeg drev sportsbutikk i Molde sentrum fra 73-82? Det var kanskje en periode jeg kunne tenkt meg foruten. Det gikk ikke som forventet, tungt å drive den gangen, mye jobbing og lange dager i hard konkurranse med etablerte butikker i en liten by...

     

Kultur i Fræna
Så da jeg fikk tilbud om jobb i Fræna kommune innen kultursektoren, takket jeg ja i ’84 og har vært her siden. Det har vært år med en positiv utvikling innen kultur og friluftsliv i Fræna. Mye av jobben har vært å skaffe midler og fordele dette. Vi har et bredt engasjement, fra sang og musikk til idrett og friluftsliv med mange frivillige organisasjoner - og en kommune som er villig til å satse egne midler; et sted mellom 600 og 700 tusen i året til lokale lag og organisasjoner. Slik sett er det mer enn nok å engasjere seg i med tilretteleggig.

Turisme og friluftsliv
Mye er blitt gjort de siste åra for økt friluftsliv her i kommunen. Vi har fantastiske naturressurser i Fræna - fra Trollkirka til Haukåsdalen og Nordneset. Naturstier er bygd flere steder. Reiseliv, turisme - og få folk ut i naturen er noe jeg brenner for. Vi har ledet og fått i gang et interkommunalt friluftsråd som er en god ressurs og støttespiller i arbeidet. Vi har fått bygd opp mye fint gjennom åra, spesielt i Bud med Ergan Kystfort og steinparken.

Kystmiljøsenter i Bud?
Nå har vi ennå større planer der ute; et stort kystmiljøsenter med fokus på marinearkeologi. Som kjent kom en over et gammelt skipvrak i leia der Hydros ”Ormenledning” skulle legges. Dette ble gravet fram med verdens mest avanserte utstyr. Sammen med Vitenskapsmuseet og NTNU i Trondheim har vi alle rede et forprosjekt i gang som skal være ferdig til jul. Målet er å skape ennå mer oppe på Ergan, et flott kystmiljøsenter med fokus på marinarkeologi. Vi har også planer for et kulturhus i Fræna, men noe må nok vente…

 

 

 

 

Bestefar til 5!
Hvordan slapper Harry av?

Vi disponerte en hytte i Eresfjord i mange år etter ”Hollandperioden”. For ti år siden kjøpte vi et eget sted på Nauste, og det er et sted jeg og kona virkelig slapper av og trives. Hytta der med fiske i fjord og elv med gode venner fra Fræna og Molde – er på mange måter blitt vårt andre hjem. Vi dyrker friluftslivet både på fjorden og på fjellet. Eresfjorden er et fantastisk sted, sommer som vinter - vi mangler ingenting. I år trakk jeg på land 4 fine lakser – og mange aurer, hvorav en riktig flott. Så er jeg blitt bestefar til hele 5 og det krever jo sitt. Familien betyr mye for oss. En datter bor på Oppdal med tre små - og ei anna bosatt i Trondheim har hytte der nå, og det gjør de enklere å holde kontakten. Det siste barnebarnet kom til i Bergen for ikke lenge siden. Jo, det er kjekt å oppleve å bli bestefar gang på gang, og vi prøver å være flinke å holde kontakten…

 


 

 

Råd til MFK?
Så var det fotballen og MFK til slutt. Du har noen tanker om det også!

At de rykker ned, det får de ordne opp i selv! Jeg har gitt meg ut av det for mange år siden, humrer Harry. Men som trener for laget fra ’86 til ’90 med 4 gode sesonger; sølv i serien mot Moss i ’87 bronse i ’88 og cupfinale i ’89, fikk jeg i alle all være med å prege både lag og gode resultater.

Lykke til Harry!
Og det er kanskje nok? Harrys hverdag er i alle fall travel nok som den er, kultursjef i Fræna er ingen 9 til 4-jobb. Han er der det skjer på kultursektoren; fra ”Fiskeren Rasmus” fra år tilbake – til det nevnte kystmiljøsenteret i Bud. Etter 22 år i Frænajobben kjenner Harry kultur aktivitetene – og har fortsatt både planer og visjoner.

Tekst og foto: Eivind Kringstad