Fræna Ungdomsskule på Bjørnsund

     

Elevene gjør opp fangsten

     

Elever fra innlandet har i flere generasjoner fått oppleve kystkultur på leirskolen på Bjørnsund. Når det gjelder elever fra Fræna, har det vært mer tilfeldig med besøk på det gamle fiskeværet. Men nå har kommunestyret også bestemt at elever fra Fræna skal få et opphold på leirskolen, som en del av et større prosjekt om at de skal bli kjent med sin egen område, både kulturelt og geografisk.

Når elever blir kjent med sitt område, sin historie og muligheter vil det ha betydning for dem senere, og kanskje gjør det at de vil bosette seg her i voksen alder. Under oppholdet så man også at kjennskapen til kystkultur og fiske og fangst, også er liten blant elever som har vokst opp i kystkommunen Fræna.

Mens elever fra Bud og Hustad var på Bjørnsund tidligere i høst, var det elever fra Fræna ungdomsskole som fikk oppleve høststormene, og på veien over var det mange som matet krabbene.

Her får vi en liten oppsummering av turen til 8. trinn: Mandag 30. oktober var endelig 8. trinn ved Fræna ungdomsskole klar til å sette snuten mot Bjørnsund. De fleste var vel litt spent på turen over med Øybjørn, (iallfall noen av oss voksne) siden været ikke var helt på vår side. Vi hadde all grunn til å være spent, for vi hadde motsjø og store bølger på turen over. Så sjøsyken ble satt på prøve, og det var ikke alle det gikk bra for. Blek men fattet kom vi oss trygt i havn på Nøre Bjørnsund. Etter at alle hadde fått utdelt rom, og kledd godt på seg var det klart for omvisning på øya.

Etter omvisningen var det klart for elevene å prøve seg ut i robåt. For noen var dette nytt, men elevene var ivrige og tok dette fort. De satte etterhvert ut flere teiner og garn. Tirsdag våknet vi opp til stiv kuling, men hva gjør vel det når man har godt med klær!

Teiner og garn ble dratt opp, og fangsten var bra. Senere på dagen fikk elevene være med på dissekering og filetering av fangsten. Dette var spennende og litt ekkelt for noen. Noen var også så tøff at de spiste fiskeøyelinsen, og en tok også sjansen på å spise fiskehjertet! Mange av elevene smakte på fersk rogn.

Før middag fikk elevene bli med på å renske krabbe. Noen smakte krabbe for første gang, så det ble en flott forrett. Dagen ble avsluttet med fortellerkveld og dempet belysning, der rektor på Bjørnsund fortalte historien om Bua-Marit. Elevene var stille som mus, helt til slutten av historien når Bua-Marit (lærer på Bjørnsund) kom med et brak ned loftstrappa. Da spratt det elever både over og under bordene. Og det satte stemningen for resten av kvelden!

Onsdag var det klar for hjemreise, elevene pakket og vasket seg ut av rommene sine. Vi hadde en opplevelsesrik tur, med mye ny kunnskap. Leirskolens kokk sørget for å gi oss mange gode måltider. På hjemtur fikk vi heldigvis en rolig og fin tur over sjøen tilbake til fastlandet! Så neste års 8 klassinger kan bare glede seg!

Marita Henden

 


Spennende å være ute i båt.


Bjørnsund leirskole i bakgrunnen.