JubileumsfestElnesvågen &
Omegn IL 80 år

Bak fra v; Gunn Moen, Rigmor Vassgård, Laila Moen, Venke Dale, Mary-Ann Samuelsen Naas, Aud Solveig Malmedal. Foran liggende: Anita Løken Strand og bak henne, Anne Karin Havnes.
 
Æresmedlemmer samlet på Vikingfjord. Foto: Morten Vaagen.
Festleder Bjarne Hatle.
Foto: Morten Vaagen.

Lørdag 2.november var det duket for stor jubileumsmarkering i Elnesvågen. Det var 3. september i 1922 at forløperen til dagens E.O.I. ble etablert. Det var friidretten som var først ute. Dagens idrettslag består av 3 aktive idrettsgrener. Fotball, håndball og friidrett. Trimgruppen kommer som en fjerde aktivitet innenfor EOI paraplyen.

Aktiviteter i Frænahallen
Jubileet ble behørlig markert av idrettsvenner i Elnesvågen og omegn. Midt på dagen var det barnas tur til å markere ved å delta i forskjellige aktiviteter i Frænahallen. Hallen var oppdelt i 3 deler med skillevegger, og barna fikk anledning til å prøve seg i alle 3 idrettsgrenene.
Etterpå var det premieutdeling med diplomer og reflexbrikke fra BFH til de ca. 100 barna som deltok.
Speaker Aud Solveig Malmedal fikk humøret opp under premieutdelingen hvor barna stod hånd i hånd i en lang rekke og framførte felles jubel som endte ut i gjentatte bølger.

Etter at barna var ferdig med sin aktivitet var det tid for showkamp i håndball. Veterandamene entret banen i sine flotteste finkleder, som kanskje ikke var særlig egnet for håndballkamp. Men, de stilte opp i finstasen mot 15 års jentelaget. Det viste seg snart at jentene fikk store problemer med latterkrampe når de fikk se motstanderen i full utfoldelse med finvesker i armhulene.
Veterandamene påstod de vant kampen, noe som kanskje var naturlig under de rådende forhold. Flott tiltak av håndballgruppa, som satte en ekstra spiss på arrangementet.

Jubileumsfesten
Lørdagskvelden var det jubileumsfest på Vikingfjord med 100 gjester til bords.
Konferansier Bjarne Hatle ledet festen på en utmerket måte. Han krydret kvelden med små lune idrettshistorier fra 30 tallet og fram til i dag. Som f.eks da han fortalte fra håndballhistorien; «Det var tre venninner på laget som ble gravid på samme tid, hvilket medførte at laget fikk problemer med å stille fullt lag i en periode». Hvorpå trener Gjendem reiste seg resolutt ved bordet og takket for tilliten! Om oldboysspilleren som stod i mål og som ikke klarte å hoppe opp då det kom en høy ball i retning målmannen og om skispesialist John Brudeseth som vant utforrennet fra Lågheia og ned mot Dalgapet og videre ned mot Haukåssetra på 40 tallet. Brudeseth var selv tilstede på festen.
Etter middagen var det tid for taler fra nær og fjern. Gaveoverrekkelser ble behørlig overrekt lederen i EOI hovedstyre/allianse, Jostein Svenøy.

Fræna Kommune ved ordfører Ragnar Valle og kulturstyret ved Judy Ukkelberg holdt tale og overrekte blomster og gavesjekk på kr 5.000. Magne Wullum fra friidrettskretsen overbrakte hilsener fra kretsen og fra Tingvoll Idrettslag. Han overleverte 2 vimpler i gave til jubilanten, og 1.500 kr kom sendt i etterkant.

Fræna Friidrettsklubb ved Roger Håseth og IL Bryn ved Signe Farstad gav begge blomstergaver og gratulasjonshilsener fra sine respektive ledere Sigmund Julshavn og Herlof Farstad mens hovedsponsor BFH-Sparebank ved Einar Henøen overbrakte gratulasjonshilsener fra bankledelsen og en pengegave på kr.5.000.
Kveldens høgdepunkt var utvilsomt utdeling av æresmedlemskap til de som har gjort en særdeles stor innsats innen de forskjellige idrettsgrener gjennom flere tiår.
Spenningen var stor.


Fotballgruppen

Den desidert største idrettsgrenen innen klubben er fotball. 185 aktive barn/ungdom fra 6 til 19 år. I tillegg til 2 seniorlag og oldboysgruppen kommer antall aktive medlemmer sammen med alle fotballederne opp i ca. 300 personer.
Her hadde styret kommet fram til 3 æresmedlemmer. Jostein Bjørsnøs snakket på vegne av styret og foretok utdelingene av æresprisene innen fotballen. Æresprisene bestod av flott innrammet diplom i tillegg til blomster.

Nils Ødegård
har sin fartstid i hovedsak som spiller, dommer og lederverv i Fræna FK (etab. 1947) Han kunne dessverre ikke stille under festen. Dette er en virkelig størrelse innen lokalfotballen gjennom mange tiår, og utmerkelsen var tydeligvis veldig populær.
Knut Arne Kristengård
har 28 år bak seg med verv av forskjellige karakterer innen fotballen.
Han startet opp i 1974 i den gang Fræna FK. Han har vært oldboysspiller, dommer (ca. 10 år), oppmann, trener, sekretær m.m. Han har også sittet i Elnesvågen stadionstyre fra 1991.Roy Groven
har over 20 år bak seg med forskjellige verv. I tillegg hadde han en aktiv periode som spiller, som begynte i Fræna FK på 70 tallet og fortsatte i Elnesvågen IL ( fotballgr. etab. 1980). Han er dagens trener for A-laget, som i år ble suverene seriemestere i 5.divisjon og som nå er klar for 4.divisjon.

Håndballgruppen
Den nest største idrettsgrenen innen klubben er håndballen. 100 aktive barn/ungdom fra 6 til 19 år. I tillegg til seniorlag og ledergruppe kommer antall aktive medlemmer opp i 130 personer.
Her har styret kommet fram til 2 æresmedlemmer. Leder i håndballgruppen, Anita Løseth foretok den høgtidelige utdelingen av æresprisene på vegne av styret.
Johan Asbjørn Gjendem la grunnlaget for den håndballen som blir spilt i dag. Han startet opp i 1966 som trener for 10-12 års jentelag. Dette var starten etter at håndballen først startet opp i 1946 og etter det låg brakk noen år.

Johan Asbjørn Gjendem
la grunnlaget for den håndballen som blir spilt i dag. Han startet opp i 1966 som trener for 10-12 års jentelag. Dette var starten etter at håndballen først startet opp i 1946 og etter det låg brakk noen år. Johan Asbjørn trente jentene fram til 1972, da læreren og idrettslederen måtte flytte fra kommunen. Stammen i jentelagene fra Gjendemperioden danner selve grunnlaget til trenerstaben i dagens håndballgruppe.


Mary-Ann Samuelsen Naas
er og har vært en markant skikkelse innen håndballgruppen. Hun har siste 34 årene viet svært mye av sin fritid på håndballen. Hun er en primus motor som i tillegg til selv å ha spilt har hatt mange forskjellige trenerroller opp gjennom årene. Mary-Ann er i dag sportslig leder i håndballgruppen. Hun blir av styret tilegnet hovedæren for at EOI-håndball fortsatt har så stor oppslutning og populæritet blant barn og ungdom i dag.


Friidrettsgruppen
Denne gruppen har 45 barn/ungdom fra 6 til 19 år registrert som idrettsutøvere i 2002.
Sliter med et rekrutteringsproblem, etter at idrettsgrenen har drevet aktivt i 80 år og fostret
nasjonale friidrettsstjerner som Gunnvor Hilde, Ann Synnøv Moen og Jim Svenøy.
Nestleder i friidrettsgruppen Arnstein Amundsen foretok utdeling til 2 æresmedlemmer innen friidretten.

Jostein Svenøy
er og har vært primus motor for friidretten i Elnesvågen i godt og vel 20 år.
Han er i tillegg leder i hovedstyret/alliansen i klubben og har stått i fremste rekke i arbeidet med å få realisert Elnesvågen Stadion med tilhørende fast dekke på løpebanen. Jostein er far til Jim Svenøy og han er også lederen i friidrettsgruppen.
Gunnar Jørgenvåg
har vært aktiv innen friidretten i sin tid. Har mangeårig tillitsverv innen idretten og vært til stor støtte på økonomisiden. I tillegg har han drevet med egne prosjekt som for eksempel Haukåsen Rundt. Han er dessuten fast sekretær på Elnesvågen Stadion ved alle større friidrettsarrangement.Trimgruppen
Trimgruppen har vært ganske aktiv tidligere. De har opparbeidet lysløypen i Haukåsdalen (2,4 km lang) og står for vedlikehold og løypepreparering. Harald Solem og Arvid Dale er de som har hovedansvaret for dette, og har lagt ned betydelige dugnadstimer i dette prosjektet.
Trimgruppen har i ca. 15 år drevet med vår, sommer og høsttrim med stempling for marsj-folk og marsj-merke for trimmere. Her har det vært pause i 2 år, men fra våren blir det ny giv igjen. Gjør klar trimutstyret! Løypene er på 5 og 10 km.
Skaltenmarsjen har vært et høgdepunkt om våren i ca. 12-14 år. Her var det friluftsgudstjeneste på toppen av Skalten med musikk av Fræna Musikkorps. Fræna Lions hadde kjøring av gamle/funksjonshemmede til toppen. Trimgruppen håper å få liv i denne tradisjonen igjen.
Lederen i trimgruppen, Arvid Dale foretok utdeling av 2 ærespriser innen trimmen på vegne av styret.

Aslaug Dale Saure
Hun har vært formann i Elnesvågen IL, og har vært mye med i håndball og idrettsmiljøet i mange år. Hun spilte aktivt på håndballaget fra 1946 som spilte sine hjemmekamper på Ingebrigtsbanen.
Aktiv styremedlem i flere 10 års perioder.


Randi Rødal Sætre
Hun spilte også aktivt på håndballaget fra 1946 og i tillegg vært med i trimgruppens aktiviteter både sommer og vinter i mange år. Aktivt med i styret til trimgruppen i flere 10 års perioder.
Planer framover
Klubbhus og kunstgress
EOI fotball disponerer i dag 4 gressbaner (inkl. Ingebrigtsbanen) og 1 grusbane. Hovedtyngden av fotballaktiviteten i klubben er konsentrert med sine kamper på Myrbostad og Ingebrigtsbanen. Dermed blir det stor slitasje spesielt på Myrbostad i perioder. Fotballfolket har begynt å snakke om muligheten for å legge kunstgress på denne banen. I år har fotballgruppen ved leder Jøran Søbstad gjort en betydelig egeninnsats på istandsetting av klubblokalet på Myrbostad, med flislegging, oppussing og nye dusjanlegg i begge rommene. Dette vil fra neste sesong avhjelpe litt den håpløse klubbhus situasjonen som klubben sliter med.
Det er et paradoks at kommunens kanskje største idrettslag mangler et felles klubblokale med tilhørende garderobeanlegg og møtelokaler. Fotballfolkets erobringer av lagspremier gjennom flere tiårsperioder er spredt på private hender rundt om i klubbens nedslagsfelt fra Stavik til Moen.
Håndballgruppen spiller og trener i Frænahallen og har flotte forhold – året rundt.
For friidretten er baneforholdene i toppklasse på Elnesvågen Stadion. Vi får bare håpe på at barn og ungdom i større grad kan fatte interesse for individuelle idretter igjen, slik at friidrettsgruppen igjen på sikt kan levere toppidrettsutøvere i norsk sammenheng.
Også denne idrettsgrenen savner et klubbhus, gjerne i tilknytning til Elnesvågen Stadion.
På vinters tid trener friidretten i Frænahallen, der det er tilrettelagt med blant annet hoppegrop.